Nie zawsze jednak jest ona taka zdrowa, jak może być opisana na etykiecie produktu. Zwłaszcza, że przepisy regulujące wytwarzanie żywności bardzo często są minimalne i proste do spełnienia. Dlatego też producenci żywności wykorzystują to kiedy tylko mogą. Dla nich niestety najczęściej liczy się duży, wręcz jak największy możliwie do osiągnięcia zysk finansowy. Na drugim stopniu stoi dopiero zdrowie i samopoczucie klientów. Większość ludzi niestety nie jest uświadamiana w tej dziedzinie naszego życia. Oczywiście na swoją niekorzyść. Ponieważ, jeśli taka ludność byłaby świadoma jak bardzo sztuczne jedzenie jej szkodzi, to być może mogłaby (i jakaś część ludzi z pewnością by to zrobiła) producenta danego produktu, a później mogłoby to przyczynić się do tego, że dany producent przyznałby się do błędu i wprowadziłby korzystne dla konsumentów zmiany w sposobie produkowania danej żywności. Wiele produktów typowo żywnościowych na swoich etykietach ma wypisany całkowity skład swojej zawartości.

Comments are closed.

Polecamy
  • Fitness
    Fitness cieszy się niesłabnącym powodzeniem wśród wielu osób rozpoczynających przygodę z wysiłkiem fizycznym. Skąd tak duża popularność, ale i skuteczność ćwiczeń opracowanych w latach 70? Przede wszystkim zapewniają odpowiednią ilość …
  • Ogólne znaczenie pojęcia medycyna
    Medycyna nazywana też sztuką lekarską to nauka traktująca o profilaktyce i leczeniu, oparta na wiedzy o zdrowiu i chorobach. Jest ona bardzo trudną i skomplikowaną dyscypliną i dotyczy takich zagadnień, …
  • Badanie tajemniczy pacjent
    Badanie tajemniczy pacjent. Każdy z nas pewnie słyszał o takim dość nowym, lecz ciekawym zawodzie, który nazywa się tajemniczy klient. Chodzi w nim o to, że incognito korzysta się z …
Strony