Wiele ostatnio odkrywanych na nowo zwyczajów żywieniowych w sarmackiej Polsce okazuje się być bardzo korzystnymi ze względów dietetycznych i medycznych. Dawniej obchodzono powszechnie i oficjalnie dużo więcej świąt religijnych. Dla uczczenia większości z nich poprzedzano je wielodniowymi postami. Jeśli doliczyć zwykłe dni postne w tygodniu, to wychodzi, że w staropolskiej tradycji ponad połowa roku kalendarzowego musiała być postna. Postna, czyli pozbawiona mięsa. Dlatego kuchnia ta obfitowała w dania z ryb. Każdy majątek szlachecki posiadał własne stawy hodowlane, do tego odławiano ryby dziko żyjące i sporządzano z nich całe mnóstwo zdrowych i smacznych potraw, głównie gotowanych i pieczonych. Na porządku dziennym były dania z popularnych wówczas raków i ślimaków. Sól była bardzo droga, więc dania przyprawiano ziołami. Były to zarówno zioła uprawiane w przydomowych ogrodach, jak i sprowadzane, orientalne przyprawy korzenne. Powszechna była wiedza również o ich leczniczym i zdrowotnym działaniu.

Comments are closed.

Polecamy
  • Bezpieczne szczepionki na grypęBezpieczne szczepionki na grypę
    Wiele osób zaniechało szczepienia się na grypę, uznając to za bezsensowny wydatek pieniędzy. Uważają również, że szczepionka jest jeszcze bardziej szkodliwa gdy się ją poda. Nic bardziej mylnego. Jak najbardziej …
  • Dieta South BeachDieta South Beach
    Zaletą diety South Beach jest duży dobór produktów, które możemy jeść oraz brak ograniczeń ilościowych. Podstawowym zaleceniem jest zupełne wykluczenie na jakiś czas następujących pokarmów: makaronu, ryżu, ziemniaków oraz pieczywa. …
  • Diagnoza podstawą leczeniaDiagnoza podstawą leczenia
    Dzisiaj wiele chorób wygląda dokładnie tak samo i ma identyczne objawy. Jedynie zaawansowane badania krwi czy innych organicznych próbek mogą pozwolić na zorientowanie się, na co choruje człowiek. Niejednokrotnie jednak …
Strony