Wiele ostatnio odkrywanych na nowo zwyczajów żywieniowych w sarmackiej Polsce okazuje się być bardzo korzystnymi ze względów dietetycznych i medycznych. Dawniej obchodzono powszechnie i oficjalnie dużo więcej świąt religijnych. Dla uczczenia większości z nich poprzedzano je wielodniowymi postami. Jeśli doliczyć zwykłe dni postne w tygodniu, to wychodzi, że w staropolskiej tradycji ponad połowa roku kalendarzowego musiała być postna. Postna, czyli pozbawiona mięsa. Dlatego kuchnia ta obfitowała w dania z ryb. Każdy majątek szlachecki posiadał własne stawy hodowlane, do tego odławiano ryby dziko żyjące i sporządzano z nich całe mnóstwo zdrowych i smacznych potraw, głównie gotowanych i pieczonych. Na porządku dziennym były dania z popularnych wówczas raków i ślimaków. Sól była bardzo droga, więc dania przyprawiano ziołami. Były to zarówno zioła uprawiane w przydomowych ogrodach, jak i sprowadzane, orientalne przyprawy korzenne. Powszechna była wiedza również o ich leczniczym i zdrowotnym działaniu.

Comments are closed.

Polecamy
  • Żywność dostępna w sklepachŻywność dostępna w sklepach
    Nie zawsze jednak jest ona taka zdrowa, jak może być opisana na etykiecie produktu. Zwłaszcza, że przepisy regulujące wytwarzanie żywności bardzo często są minimalne i proste do spełnienia. Dlatego też …
  • Dieta czyni cudaDieta czyni cuda
    Zdecydowanie odpowiednia dieta, pozwala na zachowanie odpowiedniego zdrowia jak i wyglądu. Jeśli będzie ona odpowiednio zbilansowana, na pewno spowoduje, że od razu będziemy się lepiej czuli. Można będzie dzięki niej …
  • Dobrze ułożona dietaDobrze ułożona dieta
    Z pewnością każdy z nas chce tego, aby wszystko w naszym życiu było w jak najlepszym porządku. Jak wiadomo, czasami człowiek musi się o coś naprawdę bardzo postarać, aby było …
Strony