Wiele ostatnio odkrywanych na nowo zwyczajów żywieniowych w sarmackiej Polsce okazuje się być bardzo korzystnymi ze względów dietetycznych i medycznych. Dawniej obchodzono powszechnie i oficjalnie dużo więcej świąt religijnych. Dla uczczenia większości z nich poprzedzano je wielodniowymi postami. Jeśli doliczyć zwykłe dni postne w tygodniu, to wychodzi, że w staropolskiej tradycji ponad połowa roku kalendarzowego musiała być postna. Postna, czyli pozbawiona mięsa. Dlatego kuchnia ta obfitowała w dania z ryb. Każdy majątek szlachecki posiadał własne stawy hodowlane, do tego odławiano ryby dziko żyjące i sporządzano z nich całe mnóstwo zdrowych i smacznych potraw, głównie gotowanych i pieczonych. Na porządku dziennym były dania z popularnych wówczas raków i ślimaków. Sól była bardzo droga, więc dania przyprawiano ziołami. Były to zarówno zioła uprawiane w przydomowych ogrodach, jak i sprowadzane, orientalne przyprawy korzenne. Powszechna była wiedza również o ich leczniczym i zdrowotnym działaniu.

Comments are closed.

Polecamy
  • Dieta w leczeni uczulenia na białko w mleku krowim
    Leczenie dzieci, które są chore na różne uczulenia jest bardzo trudne i ciężkie i często potrzeba bardzo wiele czasu, aby opanować uczulenie podczas wykluczenia danego produktu z organizmu dziecka, które …
  • Męska dieta
    Wydawać by się mogło, że o przejściu na dietę myślą tylko i wyłącznie kobiety. Jak się jednak okazuje, nie jest to wcale takie proste jakby się mogło wydawać. Badania wykazały, …
  • Dieta dla biegaczy
    Podczas trwania tej diety, należy kontrolować wielkość jedzonych posiłków, aby były one zgodne z wytycznymi. Dzięki temu taka dieta po prostu będzie miała sens. Warto wiec dokładnie przyłożyć się do …
Strony