Wiele ostatnio odkrywanych na nowo zwyczajów żywieniowych w sarmackiej Polsce okazuje się być bardzo korzystnymi ze względów dietetycznych i medycznych. Dawniej obchodzono powszechnie i oficjalnie dużo więcej świąt religijnych. Dla uczczenia większości z nich poprzedzano je wielodniowymi postami. Jeśli doliczyć zwykłe dni postne w tygodniu, to wychodzi, że w staropolskiej tradycji ponad połowa roku kalendarzowego musiała być postna. Postna, czyli pozbawiona mięsa. Dlatego kuchnia ta obfitowała w dania z ryb. Każdy majątek szlachecki posiadał własne stawy hodowlane, do tego odławiano ryby dziko żyjące i sporządzano z nich całe mnóstwo zdrowych i smacznych potraw, głównie gotowanych i pieczonych. Na porządku dziennym były dania z popularnych wówczas raków i ślimaków. Sól była bardzo droga, więc dania przyprawiano ziołami. Były to zarówno zioła uprawiane w przydomowych ogrodach, jak i sprowadzane, orientalne przyprawy korzenne. Powszechna była wiedza również o ich leczniczym i zdrowotnym działaniu.

Comments are closed.

Polecamy
  • Gdzie się leczyćGdzie się leczyć
    Jednym z największym dylematów współczesnego Polaka jest kwestia gdzie się skutecznie leczyć. Jeżeli pomyślimy o standardowej służbie zdrowia od razu odechciewa nam się wszystkiego. Kompletna nieefektywność zarządzania, kolejki, brak zrozumienia …
  • Studia medyczneStudia medyczne
    Ludzie w dzisiejszych czasach starają się przede wszystkim o to, aby w sposób dla siebie odpowiedni poprowadzić takie działania, które mogą być dla nich samych opłacalne. Pieniądze stają się dla …
  • Sklep z przyprawamiSklep z przyprawami
    Dlaczego warto sięgać po przyprawy?. Zadziwiają nas swymi właściwościami, intrygują, a w efekcie – coraz częściej goszczą w naszych kuchniach. Dlaczego tak chętnie sięgamy po przyprawy? Bo poprawiają smak naszych …
Strony