Wiele ostatnio odkrywanych na nowo zwyczajów żywieniowych w sarmackiej Polsce okazuje się być bardzo korzystnymi ze względów dietetycznych i medycznych. Dawniej obchodzono powszechnie i oficjalnie dużo więcej świąt religijnych. Dla uczczenia większości z nich poprzedzano je wielodniowymi postami. Jeśli doliczyć zwykłe dni postne w tygodniu, to wychodzi, że w staropolskiej tradycji ponad połowa roku kalendarzowego musiała być postna. Postna, czyli pozbawiona mięsa. Dlatego kuchnia ta obfitowała w dania z ryb. Każdy majątek szlachecki posiadał własne stawy hodowlane, do tego odławiano ryby dziko żyjące i sporządzano z nich całe mnóstwo zdrowych i smacznych potraw, głównie gotowanych i pieczonych. Na porządku dziennym były dania z popularnych wówczas raków i ślimaków. Sól była bardzo droga, więc dania przyprawiano ziołami. Były to zarówno zioła uprawiane w przydomowych ogrodach, jak i sprowadzane, orientalne przyprawy korzenne. Powszechna była wiedza również o ich leczniczym i zdrowotnym działaniu.

Comments are closed.

Polecamy
  • Witaminy w postaci tabletek i płynówWitaminy w postaci tabletek i płynów
    Pomimo tego, że ludzki organizm jest w stanie samodzielnie przyswoić sobie różnego rodzaju witaminy czy to poprzez jedzenie owoców czy też warzyw, to mimo wszystko wiele osób chętnie pobiera również …
  • Chudnij smacznie i zdrowoChudnij smacznie i zdrowo
    Zbędne kilogramy to coś, na co narzeka naprawdę ogromna liczba osób. Często mamy zastrzeżenia co do swoje figury i z chęcią byśmy coś w niej zmienili. Jeżeli tylko odpowiednio się …
  • Diety po operacjiDiety po operacji
    Różnego rodzaju choroby są w stanie wpędzić człowieka w zupełnie nowy świat. Sprawiają one, że wszystko inne przestaje mieć znaczenie i zaczynamy patrzeć na wiele rzeczy z innej perspektywy. Warto …
Strony