Wiele ostatnio odkrywanych na nowo zwyczajów żywieniowych w sarmackiej Polsce okazuje się być bardzo korzystnymi ze względów dietetycznych i medycznych. Dawniej obchodzono powszechnie i oficjalnie dużo więcej świąt religijnych. Dla uczczenia większości z nich poprzedzano je wielodniowymi postami. Jeśli doliczyć zwykłe dni postne w tygodniu, to wychodzi, że w staropolskiej tradycji ponad połowa roku kalendarzowego musiała być postna. Postna, czyli pozbawiona mięsa. Dlatego kuchnia ta obfitowała w dania z ryb. Każdy majątek szlachecki posiadał własne stawy hodowlane, do tego odławiano ryby dziko żyjące i sporządzano z nich całe mnóstwo zdrowych i smacznych potraw, głównie gotowanych i pieczonych. Na porządku dziennym były dania z popularnych wówczas raków i ślimaków. Sól była bardzo droga, więc dania przyprawiano ziołami. Były to zarówno zioła uprawiane w przydomowych ogrodach, jak i sprowadzane, orientalne przyprawy korzenne. Powszechna była wiedza również o ich leczniczym i zdrowotnym działaniu.

Comments are closed.

Polecamy
  • Nadciśnienie tętnicze poważnym problememNadciśnienie tętnicze poważnym problemem
    Rozpoznaje się je, gdy ciśnienie tętnicze krwi utrzymuje się na poziomie powyżej 140, a rozkurczowe powyżej 90 mm Hg. Przyczyną nadciśnienia jest miażdżyca naczyń krwionośnych, a także nieprawidłowe bodźce działające na …
  • Kobieca sypialniaKobieca sypialnia
    Która kobieta nie lubi wylegiwać się w łóżku i spędzać miło czasu w pieleszach. Może wtedy prawdziwie odpocząć i spędzić przyjemnie czas. Jak najbardziej więc takie wnętrze sypialniane powinno zostać …
  • Ruch to zdrowieRuch to zdrowie
    Aktywne spędzanie wolnego czasu jest najlepszym sposobem na to, aby zachować pełnie zdrowia i cieszyć się z dobrego samopoczucia. Jak wiadomo, podczas wysiłku fizyczne z organizmu wydzielane są endorfiny. Dzięki …
Strony