Wiele ostatnio odkrywanych na nowo zwyczajów żywieniowych w sarmackiej Polsce okazuje się być bardzo korzystnymi ze względów dietetycznych i medycznych. Dawniej obchodzono powszechnie i oficjalnie dużo więcej świąt religijnych. Dla uczczenia większości z nich poprzedzano je wielodniowymi postami. Jeśli doliczyć zwykłe dni postne w tygodniu, to wychodzi, że w staropolskiej tradycji ponad połowa roku kalendarzowego musiała być postna. Postna, czyli pozbawiona mięsa. Dlatego kuchnia ta obfitowała w dania z ryb. Każdy majątek szlachecki posiadał własne stawy hodowlane, do tego odławiano ryby dziko żyjące i sporządzano z nich całe mnóstwo zdrowych i smacznych potraw, głównie gotowanych i pieczonych. Na porządku dziennym były dania z popularnych wówczas raków i ślimaków. Sól była bardzo droga, więc dania przyprawiano ziołami. Były to zarówno zioła uprawiane w przydomowych ogrodach, jak i sprowadzane, orientalne przyprawy korzenne. Powszechna była wiedza również o ich leczniczym i zdrowotnym działaniu.

Comments are closed.

Polecamy
  • Kursy terapia manualna
    Pożyteczne kursy dla fizjoterapeutów. Jeśli jesteś fizjoterapeutą, to powinny zainteresować Cię kursy terapia manualna przeprowadzane przez profesjonalistów z doświadczeniem. Terapia ta jest połączeniem badania i leczenia pacjentów. Kursy terapia manualna …
  • Złe żywienie może przynieść ogromnie przykre skutki
    Zdrowie jest najważniejsze, niby każdy o tym wie a jednak patrząc na zachowanie niektórych ta wiedza jest wątpiąca. Wystarczy spojrzeć na samo spożywanie posiłków, chyba nie jest tajemnicą, iż z …
  • Bardzo ciężkie choroby
    Bardzo wiele osób w dzisiejszych czasach jest ciężko chorych. Każdego dnia jednak to grono znacznie się powiększa. Warto zauważyć, że nie są to jednak zwyczajne schorzenia. Niektóre z nich bowiem …
Strony