Wiele ostatnio odkrywanych na nowo zwyczajów żywieniowych w sarmackiej Polsce okazuje się być bardzo korzystnymi ze względów dietetycznych i medycznych. Dawniej obchodzono powszechnie i oficjalnie dużo więcej świąt religijnych. Dla uczczenia większości z nich poprzedzano je wielodniowymi postami. Jeśli doliczyć zwykłe dni postne w tygodniu, to wychodzi, że w staropolskiej tradycji ponad połowa roku kalendarzowego musiała być postna. Postna, czyli pozbawiona mięsa. Dlatego kuchnia ta obfitowała w dania z ryb. Każdy majątek szlachecki posiadał własne stawy hodowlane, do tego odławiano ryby dziko żyjące i sporządzano z nich całe mnóstwo zdrowych i smacznych potraw, głównie gotowanych i pieczonych. Na porządku dziennym były dania z popularnych wówczas raków i ślimaków. Sól była bardzo droga, więc dania przyprawiano ziołami. Były to zarówno zioła uprawiane w przydomowych ogrodach, jak i sprowadzane, orientalne przyprawy korzenne. Powszechna była wiedza również o ich leczniczym i zdrowotnym działaniu.

Comments are closed.

Polecamy
  • Żyjemy zdrowoŻyjemy zdrowo
    Na świecie obserwuje się coraz częściej to, że ludzie stają się coraz bardziej otyli i jest to otyłość bardzo widoczna zwłaszcza w Ameryce. Tam widać, że ludzie otyli mają bardzo …
  • Nadciśnienie tętnicze poważnym problememNadciśnienie tętnicze poważnym problemem
    Rozpoznaje się je, gdy ciśnienie tętnicze krwi utrzymuje się na poziomie powyżej 140, a rozkurczowe powyżej 90 mm Hg. Przyczyną nadciśnienia jest miażdżyca naczyń krwionośnych, a także nieprawidłowe bodźce działające na …
  • Profilaktyczne szczepieniaProfilaktyczne szczepienia
    Mają one zarówno swoich przeciwników jak i zwolenników. Jednak na pewno więcej dają pożytku niż szkodą. Jeśli chce się zadbać w odpowiedni sposób o swoje zdrowie, na pewno powinno się …
Strony