Wiele ostatnio odkrywanych na nowo zwyczajów żywieniowych w sarmackiej Polsce okazuje się być bardzo korzystnymi ze względów dietetycznych i medycznych. Dawniej obchodzono powszechnie i oficjalnie dużo więcej świąt religijnych. Dla uczczenia większości z nich poprzedzano je wielodniowymi postami. Jeśli doliczyć zwykłe dni postne w tygodniu, to wychodzi, że w staropolskiej tradycji ponad połowa roku kalendarzowego musiała być postna. Postna, czyli pozbawiona mięsa. Dlatego kuchnia ta obfitowała w dania z ryb. Każdy majątek szlachecki posiadał własne stawy hodowlane, do tego odławiano ryby dziko żyjące i sporządzano z nich całe mnóstwo zdrowych i smacznych potraw, głównie gotowanych i pieczonych. Na porządku dziennym były dania z popularnych wówczas raków i ślimaków. Sól była bardzo droga, więc dania przyprawiano ziołami. Były to zarówno zioła uprawiane w przydomowych ogrodach, jak i sprowadzane, orientalne przyprawy korzenne. Powszechna była wiedza również o ich leczniczym i zdrowotnym działaniu.

Comments are closed.

Polecamy
  • Medycyna estetycznaMedycyna estetyczna
    Medycyna estetyczna to dyscyplina która pojawiła się w latach siedemdziesiątych, i rozwija się w ówczesnych czasach bardzo dynamicznie. Coraz więcej osób decyduje się na nią, ze względu na brak akceptacji …
  • Dieta po operacjiDieta po operacji
    Często w naszym życiu spotykamy się z sytuacjami, w których kogoś spotyka naprawdę ciężka i bardzo trudna do pokonania choroba. Bywa, że jedynym wyjściem z owej sytuacji okazuje się być …
  • Odpowiednia wagaOdpowiednia waga
    Bardzo wiele kobiet czy też młodych dziewcząt posiada jak najbardziej odpowiednią wagę. Mimo tego jednak, często twierdzą one, że jest zupełnie inaczej i mają na tym punkcie naprawdę bardzo poważne …
Strony