Wiele ostatnio odkrywanych na nowo zwyczajów żywieniowych w sarmackiej Polsce okazuje się być bardzo korzystnymi ze względów dietetycznych i medycznych. Dawniej obchodzono powszechnie i oficjalnie dużo więcej świąt religijnych. Dla uczczenia większości z nich poprzedzano je wielodniowymi postami. Jeśli doliczyć zwykłe dni postne w tygodniu, to wychodzi, że w staropolskiej tradycji ponad połowa roku kalendarzowego musiała być postna. Postna, czyli pozbawiona mięsa. Dlatego kuchnia ta obfitowała w dania z ryb. Każdy majątek szlachecki posiadał własne stawy hodowlane, do tego odławiano ryby dziko żyjące i sporządzano z nich całe mnóstwo zdrowych i smacznych potraw, głównie gotowanych i pieczonych. Na porządku dziennym były dania z popularnych wówczas raków i ślimaków. Sól była bardzo droga, więc dania przyprawiano ziołami. Były to zarówno zioła uprawiane w przydomowych ogrodach, jak i sprowadzane, orientalne przyprawy korzenne. Powszechna była wiedza również o ich leczniczym i zdrowotnym działaniu.

Comments are closed.

Polecamy
  • Diagnoza podstawą leczeniaDiagnoza podstawą leczenia
    Dzisiaj wiele chorób wygląda dokładnie tak samo i ma identyczne objawy. Jedynie zaawansowane badania krwi czy innych organicznych próbek mogą pozwolić na zorientowanie się, na co choruje człowiek. Niejednokrotnie jednak …
  • Ogólne znaczenie pojęcia medycynaOgólne znaczenie pojęcia medycyna
    Medycyna nazywana też sztuką lekarską to nauka traktująca o profilaktyce i leczeniu, oparta na wiedzy o zdrowiu i chorobach. Jest ona bardzo trudną i skomplikowaną dyscypliną i dotyczy takich zagadnień, …
  • Czynniki środowiskowe w otyłościCzynniki środowiskowe w otyłości
    A jakie znaczenie w otyłości może mieć środowisko, otoczenie, ludzie? Niestety bardzo duże i niestety, jest to czynnik niezwykle znaczący, mogący doprowadzić człowieka do stanu z jakiego samodzielnie nie jest …
Strony