W naszym społeczeństwie bardzo długo pokutowało przekonanie ,że kuchnia staropolska, sarmacka była wyjątkowo obfita w potrawy tłuste, ciężkostrawne i, z obecnego punktu widzenia, niezdrowe, tuczące. Pojawiające się ostatnio na rynku księgarskim tłumaczenia i przedruki z oryginalnych przepisów kulinarnych z czasów króla Jana III Sobieskiego, w dużej mierze poglądom tym zaprzeczają. Okazuje się, że fałszywe wyobrażenie o kuchni sarmackiej powstało wskutek pewnego zakodowania w świadomości dużo późniejszych przyzwyczajeń kulinarnych Polaków. W XVII-wiecznej Polsce właściwie nie jedzono wieprzowiny, tak zwany tradycyjny schabowy, to historia dużo późniejsza. Dania kuchni sarmackiej składały się natomiast z dużych ilości drobiu (także ptactwa dziś nie spożywanego, jak na przykład pawie), dziczyzny i ryb. Wszystkie te gatunki mięsa uważane są dziś za zdrowe i wcale nie tłuste. Do tego jedzono wiele gatunków bogatych w błonnik kasz oraz warzyw. Niektóre z nich są w tej chwili zupełnie, choć niesłusznie zapomniane. Desery słodzono naturalnym miodem.

Comments are closed.

Polecamy
  • Dieta ziemniaczana
    Głównym składnikiem tej diety są przede wszystkim ziemniaki. To ich powinno się najwięcej jeść podczas trwania tej diety. Ziemniaki wbrew pozorom są bogate w różnego rodzaju składniki odżywcze. Dlatego też …
  • Coś dla każdego
    Coraz więcej ludzi postanawia zadbać o siebie, swoje zdrowie i samopoczucie. Zdrowie jest jednym z najważniejszych i najcenniejszych elementów w naszym życiu. Bez niego trudno byłoby nam normalnie żyć i …
  • Kobieto zadbaj o swoje zdrowie!
    Kobieta dwudziestego pierwszego wieku znacznie rożni się od kobiet wieków poprzednich. Jest po pierwsze bardzo zapracowaną osobą. Nikogo dziś nie dziwi widok kobiety pracującej. Kobieta-szef też stała się już normalnością …
Strony