W naszym społeczeństwie bardzo długo pokutowało przekonanie ,że kuchnia staropolska, sarmacka była wyjątkowo obfita w potrawy tłuste, ciężkostrawne i, z obecnego punktu widzenia, niezdrowe, tuczące. Pojawiające się ostatnio na rynku księgarskim tłumaczenia i przedruki z oryginalnych przepisów kulinarnych z czasów króla Jana III Sobieskiego, w dużej mierze poglądom tym zaprzeczają. Okazuje się, że fałszywe wyobrażenie o kuchni sarmackiej powstało wskutek pewnego zakodowania w świadomości dużo późniejszych przyzwyczajeń kulinarnych Polaków. W XVII-wiecznej Polsce właściwie nie jedzono wieprzowiny, tak zwany tradycyjny schabowy, to historia dużo późniejsza. Dania kuchni sarmackiej składały się natomiast z dużych ilości drobiu (także ptactwa dziś nie spożywanego, jak na przykład pawie), dziczyzny i ryb. Wszystkie te gatunki mięsa uważane są dziś za zdrowe i wcale nie tłuste. Do tego jedzono wiele gatunków bogatych w błonnik kasz oraz warzyw. Niektóre z nich są w tej chwili zupełnie, choć niesłusznie zapomniane. Desery słodzono naturalnym miodem.

Comments are closed.

Polecamy
  • Człowiek musi mieć świadomość czym jest zdrowieCzłowiek musi mieć świadomość czym jest zdrowie
    Problem z kilogramami narasta z każdym rokiem. Boryka się z nimi coraz to więcej młodych ludzi, nic dziwnego skoro nie ma umiejętności walczenia z pokusami. Media kreują niezdrową żywność, ale …
  • Żywność dostępna w sklepachŻywność dostępna w sklepach
    Nie zawsze jednak jest ona taka zdrowa, jak może być opisana na etykiecie produktu. Zwłaszcza, że przepisy regulujące wytwarzanie żywności bardzo często są minimalne i proste do spełnienia. Dlatego też …
  • Słynna dieta kapuścianaSłynna dieta kapuściana
    Dieta kapuściana uważana jest za bardzo szybki sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów, ale także zdrowa i ciekawa. Warto więc poświęcić jej chwilę uwagi. Przede wszystkim należy podkreślić, że dieta tego …
Strony