W naszym społeczeństwie bardzo długo pokutowało przekonanie ,że kuchnia staropolska, sarmacka była wyjątkowo obfita w potrawy tłuste, ciężkostrawne i, z obecnego punktu widzenia, niezdrowe, tuczące. Pojawiające się ostatnio na rynku księgarskim tłumaczenia i przedruki z oryginalnych przepisów kulinarnych z czasów króla Jana III Sobieskiego, w dużej mierze poglądom tym zaprzeczają. Okazuje się, że fałszywe wyobrażenie o kuchni sarmackiej powstało wskutek pewnego zakodowania w świadomości dużo późniejszych przyzwyczajeń kulinarnych Polaków. W XVII-wiecznej Polsce właściwie nie jedzono wieprzowiny, tak zwany tradycyjny schabowy, to historia dużo późniejsza. Dania kuchni sarmackiej składały się natomiast z dużych ilości drobiu (także ptactwa dziś nie spożywanego, jak na przykład pawie), dziczyzny i ryb. Wszystkie te gatunki mięsa uważane są dziś za zdrowe i wcale nie tłuste. Do tego jedzono wiele gatunków bogatych w błonnik kasz oraz warzyw. Niektóre z nich są w tej chwili zupełnie, choć niesłusznie zapomniane. Desery słodzono naturalnym miodem.

Comments are closed.

Polecamy
  • Mądrość naszych przodków
    Wiele ostatnio odkrywanych na nowo zwyczajów żywieniowych w sarmackiej Polsce okazuje się być bardzo korzystnymi ze względów dietetycznych i medycznych. Dawniej obchodzono powszechnie i oficjalnie dużo więcej świąt religijnych. Dla …
  • Dzialanie farmakologiczne
    Poza głównym działaniem środków miejscowo znieczulających, którego skutkiem jest: a) zniesienie czucia bólu (analgesia), b) osłabienie napięcia mięśni prążkowanych (relaxatio) w miejscu znieczulenia, oraz c) osłabienie odruchów wegetatywnych (hypoieflelio), wykazują …
  • Cykoria dobra dla zdrowia
    W zasadzie każdy z nas zna cykorię. Jeżeli chodzi bowiem o jej zapach, to jest on niesamowicie piękny i aromatyczny. Ma też doskonały smak, dlatego też używana jest często w …
Strony