W naszym społeczeństwie bardzo długo pokutowało przekonanie ,że kuchnia staropolska, sarmacka była wyjątkowo obfita w potrawy tłuste, ciężkostrawne i, z obecnego punktu widzenia, niezdrowe, tuczące. Pojawiające się ostatnio na rynku księgarskim tłumaczenia i przedruki z oryginalnych przepisów kulinarnych z czasów króla Jana III Sobieskiego, w dużej mierze poglądom tym zaprzeczają. Okazuje się, że fałszywe wyobrażenie o kuchni sarmackiej powstało wskutek pewnego zakodowania w świadomości dużo późniejszych przyzwyczajeń kulinarnych Polaków. W XVII-wiecznej Polsce właściwie nie jedzono wieprzowiny, tak zwany tradycyjny schabowy, to historia dużo późniejsza. Dania kuchni sarmackiej składały się natomiast z dużych ilości drobiu (także ptactwa dziś nie spożywanego, jak na przykład pawie), dziczyzny i ryb. Wszystkie te gatunki mięsa uważane są dziś za zdrowe i wcale nie tłuste. Do tego jedzono wiele gatunków bogatych w błonnik kasz oraz warzyw. Niektóre z nich są w tej chwili zupełnie, choć niesłusznie zapomniane. Desery słodzono naturalnym miodem.

Comments are closed.

Polecamy
  • Zdrowie- profilaktyka zdrowotnaZdrowie- profilaktyka zdrowotna
    Jak wiadomo profilaktyka zdrowotna są to wszelkie działania zapobiegające chorobom. Nie każdy z nas lubi chodzić do lekarza, badać się robić badania okresowe. Najczęściej nie zwracamy uwagi na słowa lekarzy, …
  • Zażywanie lekarstw i witaminZażywanie lekarstw i witamin
    Są osoby, które potrzebują każdego dnia łykać jakieś tabletki. Jedne z nich można czasami sobie odpuścić, a o innych należy pamiętać z zegarkiem w ręce. Konieczne dla nas jest to, …
  • Labioplastyka warg sromowychLabioplastyka warg sromowych
    Labioplastyka warg sromowych. Współczesna medycyna oferuje wiele możliwości dbania o piękny wygląd. Jedną z najmłodszych, lecz zdobywających coraz większą popularność dziedzin medycyny, jest medycyna estetyczna. Lekarze specjalizujący się w medycynie …
Strony