W naszym społeczeństwie bardzo długo pokutowało przekonanie ,że kuchnia staropolska, sarmacka była wyjątkowo obfita w potrawy tłuste, ciężkostrawne i, z obecnego punktu widzenia, niezdrowe, tuczące. Pojawiające się ostatnio na rynku księgarskim tłumaczenia i przedruki z oryginalnych przepisów kulinarnych z czasów króla Jana III Sobieskiego, w dużej mierze poglądom tym zaprzeczają. Okazuje się, że fałszywe wyobrażenie o kuchni sarmackiej powstało wskutek pewnego zakodowania w świadomości dużo późniejszych przyzwyczajeń kulinarnych Polaków. W XVII-wiecznej Polsce właściwie nie jedzono wieprzowiny, tak zwany tradycyjny schabowy, to historia dużo późniejsza. Dania kuchni sarmackiej składały się natomiast z dużych ilości drobiu (także ptactwa dziś nie spożywanego, jak na przykład pawie), dziczyzny i ryb. Wszystkie te gatunki mięsa uważane są dziś za zdrowe i wcale nie tłuste. Do tego jedzono wiele gatunków bogatych w błonnik kasz oraz warzyw. Niektóre z nich są w tej chwili zupełnie, choć niesłusznie zapomniane. Desery słodzono naturalnym miodem.

Comments are closed.

Polecamy
  • Dobry psychiatra warszawaDobry psychiatra warszawa
    Dobry psychiatra w Warszawie. Jeżeli czujemy, że życie nam się wali, a my sami miewamy się fatalnie, jesteśmy w głębokiej depresji, pojawiają się co dzień lęki i inne nieprzyjemne sprawy, …
  • Możliwości medycynyMożliwości medycyny
    Doskonale powinno być nam wiadomo, na jakim poziomie zatrzymała się dzisiejsza medycyna. Owy poziom, jest bardzo zależnym od wielu kwestii. Czasami niektórzy z nas, nie są w stanie zrozumieć, iż …
  • Cudowny pierwiastek w medycynieCudowny pierwiastek w medycynie
    Wśród wszelkiego rodzaju pierwiastków niezwykle ważny jest przede wszystkim wapń. Pełni od bardzo ważną rolę. Wszyscy doskonale wiemy o tym, że wapń buduje nasze kości, dlatego też przede wszystkim dzieci …
Strony