W naszym społeczeństwie bardzo długo pokutowało przekonanie ,że kuchnia staropolska, sarmacka była wyjątkowo obfita w potrawy tłuste, ciężkostrawne i, z obecnego punktu widzenia, niezdrowe, tuczące. Pojawiające się ostatnio na rynku księgarskim tłumaczenia i przedruki z oryginalnych przepisów kulinarnych z czasów króla Jana III Sobieskiego, w dużej mierze poglądom tym zaprzeczają. Okazuje się, że fałszywe wyobrażenie o kuchni sarmackiej powstało wskutek pewnego zakodowania w świadomości dużo późniejszych przyzwyczajeń kulinarnych Polaków. W XVII-wiecznej Polsce właściwie nie jedzono wieprzowiny, tak zwany tradycyjny schabowy, to historia dużo późniejsza. Dania kuchni sarmackiej składały się natomiast z dużych ilości drobiu (także ptactwa dziś nie spożywanego, jak na przykład pawie), dziczyzny i ryb. Wszystkie te gatunki mięsa uważane są dziś za zdrowe i wcale nie tłuste. Do tego jedzono wiele gatunków bogatych w błonnik kasz oraz warzyw. Niektóre z nich są w tej chwili zupełnie, choć niesłusznie zapomniane. Desery słodzono naturalnym miodem.

Comments are closed.

Polecamy
  • Jak uniknąć otyłościJak uniknąć otyłości
    Jeśli chcemy uniknąć otyłości musimy przede wszystkim w odpowiedni sposób się odżywiać. Bardzo ważne jest przede wszystkim regularne odżywianie się. Jednym z ważniejszych elementów diety jest śniadanie. Jak wskazują badania …
  • Praca nad ciałem i sylwetkąPraca nad ciałem i sylwetką
    Ludzkie ciało jest elementem pracy, czymś, co można w dowolny sposób ustawić, oczywiście nie przekraczając pewnych barier anatomicznych. Wiadomo, że chcąc pracować nad własną sylwetką w sposób dla nas nienaruszalny, …
  • Osoby ciągle zdroweOsoby ciągle zdrowe
    Osoby, jakie nigdy nie chorują, mając wspaniałe zdrowie, są w stanie wiele zrobić. Dla nich każdy dzień jest pełen przygód, a tym samym wszelakiego rodzaju wiedzy, zezwalającej nam na to, …
Strony