W naszym społeczeństwie bardzo długo pokutowało przekonanie ,że kuchnia staropolska, sarmacka była wyjątkowo obfita w potrawy tłuste, ciężkostrawne i, z obecnego punktu widzenia, niezdrowe, tuczące. Pojawiające się ostatnio na rynku księgarskim tłumaczenia i przedruki z oryginalnych przepisów kulinarnych z czasów króla Jana III Sobieskiego, w dużej mierze poglądom tym zaprzeczają. Okazuje się, że fałszywe wyobrażenie o kuchni sarmackiej powstało wskutek pewnego zakodowania w świadomości dużo późniejszych przyzwyczajeń kulinarnych Polaków. W XVII-wiecznej Polsce właściwie nie jedzono wieprzowiny, tak zwany tradycyjny schabowy, to historia dużo późniejsza. Dania kuchni sarmackiej składały się natomiast z dużych ilości drobiu (także ptactwa dziś nie spożywanego, jak na przykład pawie), dziczyzny i ryb. Wszystkie te gatunki mięsa uważane są dziś za zdrowe i wcale nie tłuste. Do tego jedzono wiele gatunków bogatych w błonnik kasz oraz warzyw. Niektóre z nich są w tej chwili zupełnie, choć niesłusznie zapomniane. Desery słodzono naturalnym miodem.

Comments are closed.

Polecamy
  • Jak zdrowo się odżywiać?Jak zdrowo się odżywiać?
    Dieta dla wielu z nas oznacza odchudzanie. Nie jest to jednak prawidłowa interpretacja tego słowa. Tak naprawdę dieta to odpowiedni sposób odżywiania się. Wielu z nas nie prowadzi jednak zdrowej …
  • Zalety diety kopenhaskiejZalety diety kopenhaskiej
    Przez bardzo wiele osób dieta kopenhaska jest krytykowana. Warto jednak skupić się także na jej zaletach. Są bowiem i takowe. Przede wszystkim należy podkreślić, że tego typu dieta charakteryzuje się …
  • Dieta South BeachDieta South Beach
    Zaletą diety South Beach jest duży dobór produktów, które możemy jeść oraz brak ograniczeń ilościowych. Podstawowym zaleceniem jest zupełne wykluczenie na jakiś czas następujących pokarmów: makaronu, ryżu, ziemniaków oraz pieczywa. …
Strony