Nikt nie wątpi w zbawienny wpływ naturalnej żywności, szczególnie w czasach tak bardzo przemysłowej żywności. Wiele z produktów naturalnie występujących w ludzkim otoczeniu sprzedaje się dzisiaj w wielokrotnie przerobionej formie. Taka żywność niewątpliwie zachowuje swoje smakowe walory a często jest nawet chemicznie wzmacniana. Jej wpływ na zdrowie człowieka regularnie wybierającego takie średniej klasy produkty może być jednak bardzo niszczący. Nikogo nie dziwi, że jedzenie bardzo tłustego jedzenia przez całe życie może spowodować poważne problemy z krążeniem. Ale efekty nieracjonalnego żywienia wcale nie muszą być tak wyraźne od samego początku – często to długie dekady niewłaściwego stosowania się do diety dają negatywne wyniki. Aby więc poważnie zachorować niekiedy trzeba odżywiać się fatalnie długimi latami. Niestety w takiej sytuacji jest coraz więcej ludzi i nawet globalne akcje mające na celu podniesienie świadomości dietetycznej ludzi nie są w stanie zmienić tego, że wygodne i szybkie jedzenie nigdy nie będzie niepopularne ani zdrowe.

Comments are closed.

Polecamy
  • Kuchnia naszych przodkówKuchnia naszych przodków
    W naszym społeczeństwie bardzo długo pokutowało przekonanie ,że kuchnia staropolska, sarmacka była wyjątkowo obfita w potrawy tłuste, ciężkostrawne i, z obecnego punktu widzenia, niezdrowe, tuczące. Pojawiające się ostatnio na rynku …
  • Słowo : zdrowieSłowo : zdrowie
    Gdy małe dzieci słyszą zdrowie, to nie zawsze od razu mogą coś powiedzieć na ten temat. Zazwyczaj życzą starszym osobom zdrowia, jednak same tak do końca nie wiedzą, co to …
  • Co to jest dna moczanowaCo to jest dna moczanowa
    Dna moczanowa jest to choroba nerek, kiedyś nazywano powszechnie tą chorobę podagra. Generalnie mechanizm chorobowy polega na tym, że w pewnym momencie nerki nie potrafią w sposób właściwy oczyszczać moczu, …
Strony