Zatrucia pokarmowe są powszechne, możemy zachorować nie koniecznie żywiąc się w podrzędnych lokalach gastronomicznych. Lato jest okresem najbardziej sprzyjającym zatruciom, drobnoustroje mają dobre warunki do rozwoju. Co roku media informują o spektakularnych zatruciach salmonellą, do których dochodzi w ośrodkach zbiorowego żywienia, na koloniach, obozach, lub po zjedzeniu posiłku w określonym punkcie gastronomicznym. Czasem media serwują nam reportaże, pokazujące, jak w letnich barach, smażalniach przygotowywane są posiłki. Jak się to ogląda, to można się dziwić, że klienci w ogóle przeżyli. W lokalach gastronomicznych obowiązują procedury HCAP, których wszyscy pracownicy muszą przestrzegać. Jeżeli nie, wzrasta ryzyko zatrucia klientów. A jak w domowych warunkach radzić sobie z higieną kulinarną? Myć ręce przed przystąpieniem do przygotowywania posiłku. Sprawdzać terminy ważności i jakość produktów. Wyodrębnić deskę do krojenia i przygotowywania drobiu, ale i tak trzeba ją dokładnie umyć po każdym użyciu. Dokładnie należy myć owoce i warzywa przed spożyciem. Produkty łatwo psujące się trzeba przechowywać w lodówce. Nie wolno ponownie zamrażać już raz rozmrożonych produktów. Latem najlepiej unikać produktów zawierających surowe jaja.

Comments are closed.

Polecamy
  • Medycyna naturalnaMedycyna naturalna
    Obecne czasy dają nam możliwość dostępu do rozwiniętej medycyny. Mimo tego wielu z nas szuka innych możliwości, które można nazwać bardziej naturalnymi. Wielu z nas wierzy, że są one o …
  • Koszty nie są ważneKoszty nie są ważne
    Wiadomo, że w dzisiejszych czasach musimy posiadać odpowiednio dużą kwotę pieniędzy, by móc zapewnić sobie i swoim bliskim dogodne życie. Dlatego też stale chodzimy do pracy, uczymy się, staramy o …
  • Kupuj suplementy dietyKupuj suplementy diety
    Każdy z nas posiada jakieś rzeczy, jakie są niesamowicie istotne. Zwracamy na nie dużą uwagę, troszczymy się. Bez wątpienia nikt z nas nie chciałby być chory. Towarzyszy temu niesamowicie złe …
Strony