Zatrucia pokarmowe są powszechne, możemy zachorować nie koniecznie żywiąc się w podrzędnych lokalach gastronomicznych. Lato jest okresem najbardziej sprzyjającym zatruciom, drobnoustroje mają dobre warunki do rozwoju. Co roku media informują o spektakularnych zatruciach salmonellą, do których dochodzi w ośrodkach zbiorowego żywienia, na koloniach, obozach, lub po zjedzeniu posiłku w określonym punkcie gastronomicznym. Czasem media serwują nam reportaże, pokazujące, jak w letnich barach, smażalniach przygotowywane są posiłki. Jak się to ogląda, to można się dziwić, że klienci w ogóle przeżyli. W lokalach gastronomicznych obowiązują procedury HCAP, których wszyscy pracownicy muszą przestrzegać. Jeżeli nie, wzrasta ryzyko zatrucia klientów. A jak w domowych warunkach radzić sobie z higieną kulinarną? Myć ręce przed przystąpieniem do przygotowywania posiłku. Sprawdzać terminy ważności i jakość produktów. Wyodrębnić deskę do krojenia i przygotowywania drobiu, ale i tak trzeba ją dokładnie umyć po każdym użyciu. Dokładnie należy myć owoce i warzywa przed spożyciem. Produkty łatwo psujące się trzeba przechowywać w lodówce. Nie wolno ponownie zamrażać już raz rozmrożonych produktów. Latem najlepiej unikać produktów zawierających surowe jaja.

Comments are closed.

Polecamy
  • Mieszkanie dla młodychMieszkanie dla młodych
    Kiedy zakładamy rodzinę czyli podstawową komórkę społeczną to wtedy jest problem wspólnego zamieszkania takiego bez rodziców na swoim. Mieszkanie na swoim to nie jest wcale taka prosta sprawa i z …
  • Rutynowe kontrole i badaniaRutynowe kontrole i badania
    Zęby nad, którymi lekarz ma stałą kontrolę nie zepsują się tak łatwo i zbyteczne będzie leczenie kanałowe czy też wyrywanie zębów. Kobiety wstydzą się wizyt u ginekologa. Również nie potrzebnie, …
  • Leczenie choróbLeczenie chorób
    W dzisiejszych czasach mamy do czynienia z bardzo wieloma różnymi chorobami. Warto zauważyć, że niektóre z nich są niezwykle niebezpieczne dla nas i w bezpośredni sposób zagrażają naszemu życiu. Z …
Strony