Zatrucia pokarmowe są powszechne, możemy zachorować nie koniecznie żywiąc się w podrzędnych lokalach gastronomicznych. Lato jest okresem najbardziej sprzyjającym zatruciom, drobnoustroje mają dobre warunki do rozwoju. Co roku media informują o spektakularnych zatruciach salmonellą, do których dochodzi w ośrodkach zbiorowego żywienia, na koloniach, obozach, lub po zjedzeniu posiłku w określonym punkcie gastronomicznym. Czasem media serwują nam reportaże, pokazujące, jak w letnich barach, smażalniach przygotowywane są posiłki. Jak się to ogląda, to można się dziwić, że klienci w ogóle przeżyli. W lokalach gastronomicznych obowiązują procedury HCAP, których wszyscy pracownicy muszą przestrzegać. Jeżeli nie, wzrasta ryzyko zatrucia klientów. A jak w domowych warunkach radzić sobie z higieną kulinarną? Myć ręce przed przystąpieniem do przygotowywania posiłku. Sprawdzać terminy ważności i jakość produktów. Wyodrębnić deskę do krojenia i przygotowywania drobiu, ale i tak trzeba ją dokładnie umyć po każdym użyciu. Dokładnie należy myć owoce i warzywa przed spożyciem. Produkty łatwo psujące się trzeba przechowywać w lodówce. Nie wolno ponownie zamrażać już raz rozmrożonych produktów. Latem najlepiej unikać produktów zawierających surowe jaja.

Comments are closed.

Polecamy
  • Ruch to zdrowie
    Aktywne spędzanie wolnego czasu jest najlepszym sposobem na to, aby zachować pełnie zdrowia i cieszyć się z dobrego samopoczucia. Jak wiadomo, podczas wysiłku fizyczne z organizmu wydzielane są endorfiny. Dzięki …
  • Chudnij smacznie i zdrowo
    Zbędne kilogramy to coś, na co narzeka naprawdę ogromna liczba osób. Często mamy zastrzeżenia co do swoje figury i z chęcią byśmy coś w niej zmienili. Jeżeli tylko odpowiednio się …
  • Hartowanie
    Niejednokrotnie spotykam się z mamami, które twierdzą, że jak jest zimno to z dziećmi nigdzie nie wychodzą, gdy pada to także, jak jest zima to w ogóle nie wspomnę. I …
Strony