Zatrucia pokarmowe są powszechne, możemy zachorować nie koniecznie żywiąc się w podrzędnych lokalach gastronomicznych. Lato jest okresem najbardziej sprzyjającym zatruciom, drobnoustroje mają dobre warunki do rozwoju. Co roku media informują o spektakularnych zatruciach salmonellą, do których dochodzi w ośrodkach zbiorowego żywienia, na koloniach, obozach, lub po zjedzeniu posiłku w określonym punkcie gastronomicznym. Czasem media serwują nam reportaże, pokazujące, jak w letnich barach, smażalniach przygotowywane są posiłki. Jak się to ogląda, to można się dziwić, że klienci w ogóle przeżyli. W lokalach gastronomicznych obowiązują procedury HCAP, których wszyscy pracownicy muszą przestrzegać. Jeżeli nie, wzrasta ryzyko zatrucia klientów. A jak w domowych warunkach radzić sobie z higieną kulinarną? Myć ręce przed przystąpieniem do przygotowywania posiłku. Sprawdzać terminy ważności i jakość produktów. Wyodrębnić deskę do krojenia i przygotowywania drobiu, ale i tak trzeba ją dokładnie umyć po każdym użyciu. Dokładnie należy myć owoce i warzywa przed spożyciem. Produkty łatwo psujące się trzeba przechowywać w lodówce. Nie wolno ponownie zamrażać już raz rozmrożonych produktów. Latem najlepiej unikać produktów zawierających surowe jaja.

Comments are closed.

Polecamy
  • Czemu warto udać się prywatnie do lekarza?
    Z pewnością każdy z nas doskonale wie o tym, że do lekarza możemy trafić na dwa sposoby. Jeden to taki, by udać się do niego dzięki publicznemu funduszowi zdrowia, a …
  • Odżywianie jakże ważne do prawidłowego funkcjonowania
    Człowiek w dzisiejszych czasach potrafi zachowywać się naprawdę nierozsądnie. Weźmy sposób odżywiania, ten temat można by poruszać bez końca. Nie zdrowe, tłuste, wysokokaloryczne, nieregularne posiłki, przecież jest to ogromne niebezpieczeństwo …
  • Dieta dla sportowców
    Gdy zaczynamy uprawiać sport, czynimy to w różnym celu, gdzie z jednej strony możemy chcieć zrzucić wagę, przybrać na wadze, poprawić sylwetkę, czy kondycję. W zależności od tego w jakim …
Strony