Zatrucia pokarmowe są powszechne, możemy zachorować nie koniecznie żywiąc się w podrzędnych lokalach gastronomicznych. Lato jest okresem najbardziej sprzyjającym zatruciom, drobnoustroje mają dobre warunki do rozwoju. Co roku media informują o spektakularnych zatruciach salmonellą, do których dochodzi w ośrodkach zbiorowego żywienia, na koloniach, obozach, lub po zjedzeniu posiłku w określonym punkcie gastronomicznym. Czasem media serwują nam reportaże, pokazujące, jak w letnich barach, smażalniach przygotowywane są posiłki. Jak się to ogląda, to można się dziwić, że klienci w ogóle przeżyli. W lokalach gastronomicznych obowiązują procedury HCAP, których wszyscy pracownicy muszą przestrzegać. Jeżeli nie, wzrasta ryzyko zatrucia klientów. A jak w domowych warunkach radzić sobie z higieną kulinarną? Myć ręce przed przystąpieniem do przygotowywania posiłku. Sprawdzać terminy ważności i jakość produktów. Wyodrębnić deskę do krojenia i przygotowywania drobiu, ale i tak trzeba ją dokładnie umyć po każdym użyciu. Dokładnie należy myć owoce i warzywa przed spożyciem. Produkty łatwo psujące się trzeba przechowywać w lodówce. Nie wolno ponownie zamrażać już raz rozmrożonych produktów. Latem najlepiej unikać produktów zawierających surowe jaja.

Comments are closed.

Polecamy
  • Salon fryzjerski lublinSalon fryzjerski lublin
    Salon fryzjerski w Lublinie. Nasz salon powstał z myślą o wszystkich klientach, którzy oczekują profesjonalnie wykonanych usług w zakresie fryzjerstwa. Gwarantujemy najwyższą jakość naszych kosmetyków, przystępne ceny a także miłą …
  • Sport i zdrowieSport i zdrowie
    Niezwykle ważnym czynnikiem w życiu każdego z nas jest zdrowie. Każdy z nas powinien o nie dbać szczególnie. Zdrowie bowiem jest jednym z najważniejszych i najcenniejszych elementów w życiu każdego …
  • Słowo : zdrowieSłowo : zdrowie
    Gdy małe dzieci słyszą zdrowie, to nie zawsze od razu mogą coś powiedzieć na ten temat. Zazwyczaj życzą starszym osobom zdrowia, jednak same tak do końca nie wiedzą, co to …
Strony