Zatrucia pokarmowe są powszechne, możemy zachorować nie koniecznie żywiąc się w podrzędnych lokalach gastronomicznych. Lato jest okresem najbardziej sprzyjającym zatruciom, drobnoustroje mają dobre warunki do rozwoju. Co roku media informują o spektakularnych zatruciach salmonellą, do których dochodzi w ośrodkach zbiorowego żywienia, na koloniach, obozach, lub po zjedzeniu posiłku w określonym punkcie gastronomicznym. Czasem media serwują nam reportaże, pokazujące, jak w letnich barach, smażalniach przygotowywane są posiłki. Jak się to ogląda, to można się dziwić, że klienci w ogóle przeżyli. W lokalach gastronomicznych obowiązują procedury HCAP, których wszyscy pracownicy muszą przestrzegać. Jeżeli nie, wzrasta ryzyko zatrucia klientów. A jak w domowych warunkach radzić sobie z higieną kulinarną? Myć ręce przed przystąpieniem do przygotowywania posiłku. Sprawdzać terminy ważności i jakość produktów. Wyodrębnić deskę do krojenia i przygotowywania drobiu, ale i tak trzeba ją dokładnie umyć po każdym użyciu. Dokładnie należy myć owoce i warzywa przed spożyciem. Produkty łatwo psujące się trzeba przechowywać w lodówce. Nie wolno ponownie zamrażać już raz rozmrożonych produktów. Latem najlepiej unikać produktów zawierających surowe jaja.

Comments are closed.

Polecamy
  • Zdrowie od wiekówZdrowie od wieków
    Jeżeli kiedyś się żyło, to oczywiście nie możliwe było cieszenie się długim życiem, natomiast dziś jest to możliwe bez najmniejszych problemów. Dawniej występowało bardzo wiele różnych chorób, z jakimi niestety …
  • Włókniak miękkiWłókniak miękki
    Istnieje wiele chorób nowotworowych, które są bardzo groźne, lub nieco mniej. Jedną z tych mniej niebezpiecznych chorób, zwaną łagodnym nowotworem, jest włókniak miękki. Bywa on często nazywany molle. Warto od …
  • Zdrowe podejście do pracyZdrowe podejście do pracy
    W okresie kryzysu gospodarczego coraz większe ilości osób starają się o to, aby w sposób odpowiedni umieć dobrać dla siebie pracę pozwalającą im na to, aby żyć na odpowiednim poziomie. …
Strony