Środki miejscowo znieczulające zbliżone są, pod względem właściwości fizycznych, do leków nasennych i środków znieczulenia ogólnego. Rozpuszczają się one w lipidach, łatwo wnikają i odkładają się w osłonkach mielinowych nerwów. Ich siła działania znieczulającego jest zwykle proporcjonalna do współczynnika podziału woda/olej. Środki te zmniejszają napięcie powierzchniowe wody zwykle tym silniej, im silniej działają znieczulająco. Środki miejscowo znieczulające są aminami drugo- i trzeciorzędowymi oraz słabymi zasadami. Wykazują stosunkowo dużą toksyczność, a tolerancja ich jest różne. Stosowane są zazwyczaj jako chlorowodorki. Stopień ich jonizacji jest ważny dla właściwego działania znieczulającego. W przypadku np. lidokainy stopień jej jonizacji warunkuje działanie miejscowo znieczulające. Postać niezjonizowana wykazuje dużą zdolność przenikania przez bariery tkankowe. Z tych względów pH tkanek i krwi ma duży wpływ na działanie znieczulające. Odczyn zasadowy tkanki, przy którym przeważa forma niezjonizowana, potęguje działanie znieczulające lidokainy i dibukainy. Zmiany pH nie mają prawdopodobnie wpływu na działanie etoformu (anestezyna). Niewątpliwie wiele jest jeszcze przyczyn, z powodu których takie środki, jak prokaina nie działają powierzchniowo lub w nieznacznym tylko stopniu, wstrzyknięte natomiast dotkankowo działają silnie znieczulająco, inne natomiast, jak lidokaina, tetrakaina, działają zarówno powierzchniowo, jak też wstrzyknięte do tkanek.

Comments are closed.

Polecamy
  • Zastosowanie telemedycynyZastosowanie telemedycyny
    Współcześnie lekarze w dużym stopniu zajmują się diagnozowaniem a także ciągłym monitorowanie zdrowia wszystkich swych pacjentów. Najczęściej diagnoza ta obejmuje pacjentów, którzy cierpią na choroby serca, cukrzycę, a także astmę. …
  • Jak uniknąć otyłościJak uniknąć otyłości
    Jeśli chcemy uniknąć otyłości musimy przede wszystkim w odpowiedni sposób się odżywiać. Bardzo ważne jest przede wszystkim regularne odżywianie się. Jednym z ważniejszych elementów diety jest śniadanie. Jak wskazują badania …
  • Żywność dostępna w sklepachŻywność dostępna w sklepach
    Nie zawsze jednak jest ona taka zdrowa, jak może być opisana na etykiecie produktu. Zwłaszcza, że przepisy regulujące wytwarzanie żywności bardzo często są minimalne i proste do spełnienia. Dlatego też …
Strony